lördag 14 januari 2012

Proppmätt och helt slut

är precis vad jag är nu. I förmiddags for vi till Bergsjö för vi var bjudna på lunch av Åkes kusin Ingrid och hennes man Bertil. De bjöd på gulashsoppa (mums i kvadrat) med creme fraiche och vitlöksbröd och som dessert äkta hälsinsk ostkaka med saftsås. Sedan blev det kaffe och hembakta kakor.Vi hade så trevligt med skidskyttet (Bertil och jag) på TV och klippböcker (Åke och Ingrid) med tidningsurklipp från Bergsjö och släkten förr och nu.

När vi kom hem med magarna skvalpande fulla, fick vi alldeles ofrivillig motion - hissen är trasig! Eftersom vi bor på 5:te våningen, tog det en massa energi att klättra upp. Vi behöver alltså inte oroa oss för extra tillväxt av bilringarna just idag.

Här följer recept på Ingrids gulaschsoppa på köttfärs


2 gula lökar
1 msk smör
1-2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
½ l buljong (tärning)
200 g köttfärs
3 potatisar
½ liter mjölk, 3%
Salt och ev. kryddor
Hackad persilja

1. Skala och hacka löken. Fräs den i smöret i en gryta. Strö över paprikapulvret.
2. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och buljong. Låt det koka upp.
3. Lägg ner köttfärsen, lite i taget. Rör om så färsen smular sig. Tillsätt potatisen skuren i små tärningar.
4. Koka alltsammans omkring 15 min. tills potatisen är mjuk. Tillsätt mjölken och smaka av med salt och ev. kryddor.
5. Servera soppan rykande het. Strö över rikligt med hackad persilja och bjud gärna på en klick creme fraich och nygräddat bröd till.
Gör en stor sats och frys ner det som blir över.

Nu ska jag rulla ihop mig runt magen i soffan och titta på och lyssna till International Military Tatoo från Ystad.
Ha dé/MargS

Inga kommentarer: