onsdag 16 januari 2013

För 3000 år sedan

medan det knappt fanns mänskligt liv här i norr, byggde de egyptiska faraonerna dessa fantastiska byggnadsminnen över sig själva och sina gudar. Svårigheten är att begränsa sig och göra ett vettigt urval av alla de bilder jag tog. Vi börjar med en presentation av oss fyra nordbor
Malene           Åke              Marg           Christopher
 
och den fantastiske lokalguiden Peter som läste hieroglyferna som ett rinnande vatten.

                                   Vi börjar väl från början med  Karnak och Luxor tempel.

 
 Peter var otroligt kunnigoch hans tydande av hierogylferna om faraonernas liv var så fängslande. Som tur var är jag hyfsat bra på engelska annars hade detta bara varit ett beundransvärt konstverk. Nu blev det en historierberättelse av rang.
 Som tur var hade vi ju även "vår egen" Christopheroch han guidade Åke på svenska.


Storleken har visst betydelse och den farao som byggde störst av alla var Ramses II

 

                                                   Sfinxallén mellan de båda templen i Luxor


För många år sedan grävde innevånarna i Luxor för att bygga en ny moské. När de trodde de hade nått botten av alla avlagringar, började de bygga. MEN de var inte nere på botten! Så nu sitter moskén högt uppe på det gamla templet och är oanvändbar.


Ytterligare ett empel, nu halvvägs mellan Luxor och Aswan, Kom Ombo.Skillnaden mellan templen syns inte på bilderna utan den "ser" man i de olika berättelserna som löper runt väggarna.

Detta är en av väggarna ien del av Kom Ombo som var dåtidens sjukhus, med inristningar som visar alla de instrument läkarna använde. Många är förbluffande lika nutidens. De var före sin tid i bl.a. förlossningsvård. Man ser klart en kvinna som föder sittande i en speciell förlossningsstol. Det är ju bara de allra sista decennierna som barnmorskor och obsteriker förstått att tyngdkraften underlättar för den blivande mamman.

Det var templen det. Fortsättning följer, då med andra mer eller sevärda museer och dylikt. Bl.a. Aswan High Dam./MargS
 idens

Inga kommentarer: